HKD ''NAPREDAK'' PODRUŽNICA VITEZ – BiH

HKD ”NAPREDAK” PODRUŽNICA VITEZ – BiH
KRATKA KARTA HKD NAPREDAK PODRUŽNICA VITEZ

Obnoviteljski rad HKD Napredak podružnica Vitez počeo je 1991. godine. Međutim, rat i ratna zbivanja su utjecala na to da taj rad bude prekinut da bi ponovo bio nastavljen 1995. godine.

U periodu od 1995. do 1997. godine folklornu skupinu HKD Napredak vode brača Kupreškići – Zoran i Mirjan. U tom periodu bude se i viteški pisci i pjesnici te se izdaje veliki broj knjiga kao i zbirke pjesama. Vitez postaje poznat po izdavačkoj djelatnosti i gotovo sve knjige izlaze u izdanju Napretka.

U sklopu društva djeluju folklorna, tamburaška i izdavačka sekcija.
Društvo također ima i fond za stipendiranje studenata.
Napredak je oraganizator i književne nagrade Anka Topić koja se počela dodjeljivati 1998. godine i do sada je dodjeljivana trienalno. Vrijedno je reći da je ova nagrada postala veoma značajan kulturni događaj u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Najbrojnija je folklorna sekcija koja broji preko 200 članova raspoređenih u tri skupine. Za sobom imaju brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine, a gostovali su i u nekoliko gradova u Hrvatskoj i Švicarskoj, a s ponosom istiću svoje sudjelovanje na dječjim vinkovačkim jesenima 2011. godine.
Na njihovim nastupima prati ih tamburaški orkestar koji vodi g-din Ivica Grabovac i koji broji 8 članova, a imaju i mlađu skupinu tamburaša sa desetak članova koji vrijedno rade na probama i pripremaju svoj repertoar.

HKD Napredak Vitez pokušava očuvati hrvatsku, izvornu, narodnu kulturu i tradiciju viteškog kraja, pokušava očuvati identitet Hrvata između ostalog i kroz ovaj vid kulturnog djelovanja.
”Vrijeme prolazi, a naše tek dolazi ” poruka je mladih Napretkovaca Viteza koji zahvaljuju na pozivu i kažu da će se uvijek odazvati ovakvim pozivima.

Njihova izvorna narodna nošnja se sastoji od:
Djevojke  na glavi imaju šarene marame s cvjetnim motivima, a na sebi nose duge odore (košulje) svojih baka koje su  stare  po 50 i više godina. Tkane su od lana u novije vrijeme i pamuka, po rubovima rukava i dna košulje kerana raznobojnim fulovima.
Preko košulje nose jelek načinjen od kadife i ukrašen našivenim gajtanima i žutim vezom.
Na nogama imaju čarape pletene od pamuka i visočke opanke.
Muškarci također imaju bijele košulje tkane od lana i pamuka, preko njih jelek ukrašen gajtanom, a od istog materijala crne vune ili čohe rađene su i gaće zvane čakšire sa uskim nogavicama. Čakšire su ukrašene crnim ili crvenim gajtanom oko džepova i nogavica.
Oko pojasa imaju crveni šal. Na nogama nose vunene pletene čarape i visočke opanke.

PREDSJEDNIK: ZORAN KUPREŠKIĆ

HKD ”NAPREDAK” PODRUŽNICA VITEZ – BiH
0
+ Članova
Folklorna sekcija
0
Članova
Tamburaški orkestar
0
Godine
Napredak djeluje od

Naša galerija